Derfor bør du købe lokale fødevarer!

Det er godt for miljøet, de smager bedre, du støtter økonomien i dit lokalsamfund – dette er blot nogle få grunde til, at du bør vælge lokale fødevarer i stedet for fødevarer der er blevet importeret langvejs fra.


Det grønne valg

Der er mange ting vi som forbrugere kan gøre for at træffe nogle grønnere valg når det kommer til fødevarer – et af dem er at vælge lokale fødevarer. I modsætning til importerede fødevarer, skal lokale fødevarer ikke transporteres over lange afstande før de når dit lokale supermarked, og de efterlader derfor et meget mindre CO2 fodaftryk end importerede fødevarer.


Det smagfulde valg

En anden fordel ved at købe lokale fødevarer er, at du får friske produkter fulde af smag. Lokalt producerede fødevarer tilbringer ikke flere dage i en container, før de er tilgængelige i supermarkedet og skal ikke høstes for tidligt af transportmæssige årsager. Tværtimod kan lokale fødevarer høstes når de pikeer og kan ofte leveres fra dag til dag. Derudover kan lokale fødevarer springe flere led over i forsyningskæden, hvilket betyder, at fødevarerne ikke kun er friskere og smager bedre, men også har en højere kvalitet, da flere næringsstoffer kan bevares. Fra et bæredygtigt perspektiv kan det desuden argumenteres, at når fødevarer er friske, så holder de længere og derved reduceres madspildet.


Du støtter dit lokalsamfund
Ved at købe lokalt producerede fødevarer bevarer du lokale arbejdspladser og genererer måske endda nye arbejdspladser og derved bidrager du til en positiv økonomisk udvikling i dit lokalsamfund. Ved at støtte små og mellemstore lokale fødevarevirksomheder tillader du også andre små og mellemstore fødevarevirksomheder at blomstre, hvilket bidrager til en større mangfoldighed i sortimentet i supermarkederne.


REFRAME - et projekt med et mål om at få flere til at købe lokale fødevarer
Noget af det der gør det nemmere for dig som forbruger at købe lokale fødevarer, er ved at gøre flere lokale fødevarer tilgængelige i supermarkederne. Projektet REFRAME, der støttes af EU med interregionale udviklingsmidler fra Nordsøregionen, har formået at påvirke både supermarkeder samt lokale myndigheder til at købe mad regionalt. Eksempelvis har man i projektet allerede været i stand til at påvirke flere store supermarkeder til at inkludere flere produkter fra regionale SMV'er i deres produktsortiment. Det er også lykkedes at påvirke offentlige aktører såsom en kommune, hvilket har resulteret i en tilpasset indkøbsstrategi, der gør det muligt for flere lokale fødevarerelaterede SMV'er at deltage.


Viden- og erfaringsudveksling

For at sikre, at andre kan få glæde af de erfaringer og viden som genereres i projektet, er der oprettet et online ressource centre på projektets hjemmeside, hvor projektpartnerne har samlet best practices. Her kan du for eksempel læse om, hvordan Smagen af Danmark har gjort lokale fødevarer mere tilgængelige via online platformen smagdanmark.com og hvordan offentlige indkøb kan formuleres med henblik på at inkludere flere lokale fødevarerelaterede SMV’er.


Vil du vide mere?
Yderligere information kan fås ved henvendelse til Laurids Siig Christensen, Formand for Smagen af Danmark Tlf.: 40155301, e-mail: siig@horsekaer.dk.

Læs mere om REFRAME projektet her 

REFRAME 02 A Colour


« Tilbage til oversigten